Salses

Salsa verda de Frankfurt

Coneguda també amb el nom de Grie Soß aquesta salsa típica de Hessen és un del plats més controvertits de la cuina alemanya. L’origen i la preparació no només són font de discussió, sinó que fins i tot han originat creences i llegendes contradictòries. Quant a l’aparició d’aquest plat, els més conservadors insisteixen que fou la mare de Goethe, Catharina Elisabeth (1731-1808), qui la va inventar, segons conta una vella història. L’ala més moderada dels amants de les salses, però, es remet al Frankfurter Kochbuch (Llibre de cuina de Frankfurt) de Wilhelmine Rührig, publicat el 1860. Ací hi trobem per primera vegada la recepta impresa. Respecte a la preparació, tradicionalment s’afirma que han de ser set herbes les que formen la salsa. Les més habituals són la borratja, el cerfull, el creixen, el julivert, la vinagrella, el cebollí i la pimpinella. És motiu de discussió si es pot o deu afegir ceba picada, ou bullit o escalunya a la salsa verda.

Ingredients (per a 4 persones):

–           julivert

–          cebollí

–          vinagrella

–          borratja

–          créixens

–          cerfull

–          pimpinella

–          2 ous bullits

–          500 g de nata agra, nata líquida o quallada (mesclada, al gust)

–          1 cullerada d’oli

–          1 cullerada de vinagre

–          sal

–          pebre

Preparació

Netegeu totes les herbes (al voltant de 300 grams), llaveu-les bé i deixeu-les secar. Juntament amb una ceba, piqueu o talleu les herbes ben fi. Aboqueu-ho tot en una plata gran i mescleu-ho amb oli, vinagre, iogurt i nata agra i posteriorment assaoneu-ho amb sal i pebre. Deixeu reposar la mescla tapada en un lloc fresc al menys una hora. Després talleu dos ous bullits en trossos grans i mescleu-los amb la salsa. Salpebreu una altra vegada, deixeu que repose 15 minuts i serviu la salsa. La salsa verda de Frankfurt se sol acompanyar amb creïlles bullides amb pell.

Vídeo (en alemany) de la recepta:

Fonts:

http://www.hausfrauenseite.de/rezepte/eier/gekochte_eier/frankfurter_gruene_sauce.html

http://www.effilee.de/rezept/eigener-herd/deutschstunde/herrn-paulsens-deutschstunde-frankfurter-grune-sauce-3296

2 thoughts on “Salsa verda de Frankfurt

  1. Retroenllaç: Salsa verda de Frankfurt | Celler-Adocse

Deixa un comentari