Benvinguda / Plats vegetarians

Spätzle

https://i0.wp.com/www.marions-kochbuch.de/rezept/0327.jpg

Els spätzle són una especialitat de pasta de Suàbia, una regió al sud-oest d’Alemanya. Per la seva forma llargaruda es diferencien dels knöpfle més aviat rodons, que es poden fer de la mateixa massa. També hi ha altres denominacions i varietats regionals al sud d’Alemanya, a Àustria, Suïssa, Hongria i Eslovàquia.

Hi ha moltes receptes per a la massa dels spätzle i diferents opinions sobre què és la preparació més tradicional. Per exemple, alguns hi afegeixen aigua, altres hi posen llet, i els més tradicionalistes opinen que només cal utilitzar prou ous com per obtenir la consistència perfecta. Altres diuen que és imprescindible batre la massa o amb les mans o bé amb una cullera amb un forat, però de cap manera amb un batedor elèctric.

S’utilitzen diferents estris de cuina per formar els spätzle. El més tradicional és el Spätzlebrett, una taula petita de fusta a sobre de la qual es posa la massa, de la qual se’n “rasquen” els spätzle amb un ganivet. En aquest vídeo (en alemany) es veu bé com s’utilitza:

Altres estris específics són el Spätzlehobel, un tipus de ribot, i la Spätzlepresse, una mena de premsa.

Però també es poden fer sense cap estri específic, és a dir mitjançant un escorredor amb forats prou grossos pels quals es pot passar la massa.

Cas que tampoc tingueu aquesta mena d’escorredor, podeu utilitzar culleres de cafè per formar els spätzle ben petits.

Aquesta és una proposta de recepta bàsica:

Ingredients per a 4 persones:

500 g de farina
5 ous
150-200 ml d’aigua
1 cullerada de sal

Preparació:

Barregeu la farina, els ous, l’aigua i la sal. Batreu la barreja fins que apareguin bombolles d’aire i la massa sigui ben viscosa. Si cal, afegiu-hi una mica més d’aigua o farina fins a obtenir la consistència desitjada.

Poseu a bullir aigua amb una mica de sal i passeu la massa pels forats d’un escorredor (o utilitzeu algun dels estris mencionats abans) de manera que els spätzle caiguin a l’aigua bullint. Deixeu que coguin fins que surin.

Es poden menjar com a acompanyament de carns o com a plat únic en moltes varietats, per exemple amb xucrut, llentilles i salsitxes, bolets, espinacs o salsa de nata i pernil dolç. El plat més comú, però, són els Käsespätzle, és a dir amb formatge i ceba rostida.


Käsespätzle
:

Prepareu els spätzle com hem vist abans. Mentre couen, peleu una ceba, talleu-la i daureu-la en mantega o oli. Afegiu els spätzle a la paella, barregeu-ho amb 250 g de formatge ratllat, tapeu-ho i deixeu fondre el formatge a foc lent. Serviu-ho de seguida.

Si voleu, també poden afegir-s’hi diferents tipus de formatge o de cansalada.

Anuncis

One thought on “Spätzle

  1. Retroenllaç: Spätzle | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s