Plats vegetarians

Semmelknödel amb bolets

Semmelknödel mit Pilzragout

Encara que els bolets i la seva caça no són tan populars a Alemanya com a Catalunya, hi ha una gran varietat de plats amb bolets. Entre els bolets més populars i comuns hi ha el xampinyó o camperol, el rossinyol, el cep, el sureny i l’apagallums. Altres bolets comestibles molt comuns als boscos alemanys són el molleric rogenc, el molleric granellut, el reig i el cama-sec de soca (també anomentat alzinoi o pollancró).

Aquesta recepta us presenta un plat típic que es pot menjar en un Biergarten (lit. “jardí de la cervesa”, típic bar alemany a l’aire lliure on s’hi beu, sobretot, cervesa) i combina els bolets amb una de les especialitats bavareses: els Semmelknödel. En general, els Knödel o Klöße són un acompanyament tradicional de forma rodona que es pot elaborar a partir de diferents ingredients, més habitualment a base de patates. Si es fan amb panets (Semmeln en bavarès, en alemany estàndard es diuen Brötchen), es diuen Semmelknödel.

Ingredients per a 6 persones:

Per als Semmelknödel:

8 panets del dia anterior
1 ceba
1 cullerada de mantega
1 manoll de julivert
250 ml de llet
3 ous (de mida mitjana)
una mica de sal
una mica de pebre
1 cullerada de farina

Per a l’acompanyament de bolets:

800 g de bolets (per exemple xampinyons, rossinyols, ceps etc.: poden ser d’un únic tipus o se’n pot fer una barreja de diversos tipus)
1 ceba
1 llimona
una mica d’oli per sofregir
una mica de sal
una mica de pebre
250 g de nata líquida
4 cullerades de nata agra

Preparació:

Al matí (per servir el plat com a sopar el mateix dia): Talleu els panets en llesques molt primes. Peleu la ceba, talleu-la en daus petits i ofegueu-la amb la mantega. Renteu el julivert, assequeu-lo i trinxeu-ne les fulles ben fines. Barregeu-ne la meitat amb la ceba i afegiu la mescla als panets tallats. Escalfeu la llet i aboqueu-la sobre els panets. Tapeu la barreja i deixeu-la reposar uns 20 a 30 minuts.

Mentrestant, netegeu els bolets (amb un pinzell o un paper de cuina). Talleu els bolets més aviat grans (per exemple xampinyons o ceps) en rodanxes, talleu-ne els petits per la meitat i deixeu-ne els més petits sencers (per exemple rossinyols). Peleu la ceba i talleu-la en daus petits. Tapeu-ho tot amb un drap mullat i reserveu-ho.

Remeneu els ous i barregeu-los amb la mescla de panets. Condimenteu-ho tot amb sal i pebre. Si la barreja és massa tova, afegiu-hi una mica de farina. Formeu de la barreja 6 boles amb les mans humitejades. Tapeu-les amb un drap mullat i reserveu-les.

Uns 20 minuts abans de servir el plat: Feu bullir aigua amb sal en una gran olla. Poseu-hi els Knödel i deixeu-los coure dins l’aigua (que ja no bull) de 10 a 15 minuts.

Mentrestant, renteu la llimona amb aigua calenta, assequeu-la i ratlleu-ne la pell. Escalfeu una cullerada d’oli en una gran paella, ofegueu-hi la ceba tallada en daus i traieu-la’n. Torneu a escalfar una mica d’oli a la paella i sofregiu-hi, tot remenant-los, els bolets en petites porcions durant 2 minuts que anirem enretirant a mesura que quedin sofregits, així fins que els 800 gr. de bolets estiguin sofregits. Cas que disposeu d’una paella prou gran com per poder-hi sofregir tots els bolets, podeu sofregir-los, doncs, tots junts des d’un bon principi.

Poseu, en acabat, tots els bolets de nou a la paella, afegiu-hi els daus de ceba i la pell de llimona i condimenteu-ho tot amb sal i pebre.

Aboqueu-hi la nata líquida i deixeu-ho coure tot fins que quedi ben espès. Afegiu-hi, tot remenant, la nata agra i el julivert restant. Serviu els Knödel i els bolets en plats fondos.

Font de la recepta: http://www.daskochrezept.de/rezepte/semmelknoedel-mit-pilzragout_107853.html?param_personen=6

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s