5. Vins i regions vinícoles

 Introducció al món del vi a Alemanya 

La producció de vi d’Alemanya es troba entre les més famoses comarques del nord d’Europa. A Alemanya hi ha tretze zones vinícoles reconegudes amb denominació d’origen. Especialment el sud-oest d’Alemanya (zona fronterera amb França) mostra una àmplia cultura associada al cultiu de la vinya i la degustació del vi. El vi alemany és àmpliament regulat per les lleis alemanyes del vi (Weingesetz) que empara i regula tots els aspects sobre la denominació, composició, elaboració i embotellat del vi.

Alemanya segons dades del 2000 ocupa la posició 15 en el rànquing de superfície dedicada a cultiu de la vinya.

Les onze primeres regions es distribueixen al llarg del Rin i dels seus afluents al sud-oest del país i les altres tres reben el seu nom dels rius que les banyen. Cada regió està dividida en dues o més subregions o districtes – Bereiche. Només el Rheingau i  l’ Ahr s’agrupen cada un en la seva pròpia  Bereich. Aquestes regions prenen el seu nom, normalment, del lloc o poble geogràfic més important que es troba dins la seva àrea. CadaBereich està integrat per “Großlagen” i per “Einzellagen”. Els “Großlagen” es defineixen com conjunts de vinyes de similars trets geològics i climàtics. Els “Einzellagen”, en comparació, es descriuen com camps de vinyes individuals que representen la unitat territorial més petita de l’organització vinícola alemanya. Els vins cultivats en aquesta àrea(“Einzellage”) tenen uns caràcters específics i diferenciats.

(per Katharina Funke)

REGIONS VINÍCOLES

Württemberg

Württemberg és la quarta regió vinícola més gran d’Alemanya i el nom de terra de Sol, pel qual també se la coneix, li fa justícia. Les vinyes es distribueixen en 11.500 hectàrees amb 17 Großlagen i 210 Einzellagen i abarca els districtes de Kocher-Jagst-Tauber, Remstal-Stuttgart, l’Alt Neckar, Württembergischer Bodensee i Bayrischer Bodensee.

La regió vinícola s’estén des del naixement del Tauber fins a la zona nord-oest de la Jura de Suàbia i fascina per la gran varietat de canvis que experimenta el paisatge rural. El clima suau i la protecció que les muntanyes ofereixen fan de l’assolellat sud d’Alemanya un lloc amb condicions favorables per a produir bons vins.

El 70% de les vinyes produeixen raïm negre, sobretot per a l’especialitat de Württemberg: el Trollinger, així mateix podem trobar ací Lemberger, Pinot meunier, Samtrot i Pinot negre. També es cultiva vi blanc com el Riesling, el  Müller-Thurgau, el Silvaner, el Pinot gris i el Kerner. Mentre que el Trollinger és un vi negre suau, que generalment conserva sucre residual durant el procés de maduració, el Lemberger, de color roig pujat, es caracteritza pel seu gust vellutat. Els vins blancs de Württemberg tenen una nota frutal amb un regust terrós.

 (per Glòria Uclés)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s